Oman reissuauton kuskaaminen mantereelta toiselle – neuvoja

Oman reissuauton kuskaaminen mantereelta toiselle – neuvoja

 

Pari edellistä viikonloppua menivät messuillessa, ensin Turun Automatkailumessuilla, sitten Helsingin Matka- ja Caravanmessuilla. Kiitos kaikille autollamme käyneille. Sen ja matkamme herättämä kiinnostus oli kannustavaa. Nissanin vieressä seisoskellessa aika ei todellakaan käynyt pikäksi, eikä juttuseuraa puuttunut.

Yksi yllättävänkin usein esitetty kysymys liittyi oman auton rahtaamiseen valtamerien yli muille mantereille. Kuinka se onnistuu ja mistä matkoja voi ostaa? Mihin ottaa yhtettä? Kuka matkoja myy? Mistä edes aloittaa?

Näiden tietojen kaivaminen internetin syövereistä on kieltämättä hankalaa. Siispä kerään seuraavaan muutaman verkko-osoitteen, jotka osoittautuivat meidän maailmanympäryskierroksellamme hyödyllisiksi. Kokemuksemme ovat vuosilta 2017 – 2018.

 

Auto Euroopasta Pohjois- tai Etelä-Amerikkaan

Oikestaan suosittelisin tätä saksalaista matkatoimistoa ihan ensimmäiseksi kyselyjen kohteeksi olipa autoaan rahtaamasta ihan mistä tahansa, ihan mihin tahansa. Seabridge on erikoistunut asunto- ja seikkailuautojen laivaamiseen mantereilta toiselle, ja toimii kokemukseni mukaan saksalaisella tunnollisuudella ja täsmällisyydellä:

https://www.seabridge-tours.de/

Seabridgen sivuilta löytyy kaikkea mielenkiintoista, kuten hintoja ja aikatauluja Atlantin ylittämiseen. Molempiin Amerikkoihin kulkee säännöllisellä aikataululla monta kertaa kuussa roro-alus, jonka kyydissä voi halutessaan itsekin matkustaa. Mehän vietimme aikanaan tällaisella paatilla kuusi viikkoa. Matka Belgiasta Etelä-Amerikkaan kesti sen verran.

Ostimme oman matkamme juuri Seabridgeltä. Saimme tarjouksen myös varustamolta (Grimaldi), mutta matkan hinta oli täsmälleen sama. Tinkimisvaraa ei ollut. Molemmat firmat antoivat vain Seabridgen sivuillakin esillä olevan listahinnan, ja keskustelu loppui siihen. Seabridgen palvelu oli parempaa, joten valinta oli helppo.

 

Auto Vladivostokista Amerikkaan (tai mihin vaan)

Euraasiassa oman ajoneuvonsa kanssa seikkaileva päätyy monesti Vladivostokiin, josta olisi päästävä eteenpäin. Kiinaan oman auton kanssa meneminen on hyvin hankalaa ja kallista, joten edessä on laivamatka. Tällaisen pystyvät järjestämään Vladivostokissa toimivat Juri ja apulaisensa Svetlana firmasta nimeltä Llinks ltd:

https://links-ltd.com

Molemmat puhuvat hyvää englantia ja ovat erittäin hyvässä maineessa automatkailupiireissä. Firma on käsittääkseni Yurin omistuksessa. Nettisivujen kuvagalleriasta saa hyvän käsityksen siitä, minkälaisia ajoneuvoja he ovat aiemmin käsitelleet.

Llinks pystyy kästtääkseni järjestämään myös auton junarahdilla takaisin Eurooppaan, jos Siperian reitin Euroopasta Vladivostokiin haluaa ajaa vain yhteen suuntaan.

 

Auto Kanadasta Venäjälle (tai mihin vaan)

En enää muista, mistä kaivoimme tämän firman yhteystiedot, mutta he hoitivat pakumme siirron Vancouverista Venäjän Vladivostokiin. Edellä mainittu Yurin firma toimi agenttina Venäjän päässä, ja hoiti auton tullauksen ja paperit perillä.

https://www.astrainternational.com

Firma toimii Kanadan länsirannikolla, mutta uskoakseni se voi auttaa laivauskuvioissa myös millä tahansa välillä. Ensisijaisesti ottaisin kuitenkin yhteyttä heihin, jos haluaa saada ajoneuvonsa lähetettyä johonkin Vancouverista, jossa Astrainternationalin konttori on.

Meidän automme tapauksessa homma toimi ammatimaisesti ja kaikki sujui helposti. Jopa laskun sai maksaa tilisiirtona suomalaiselta tililtä, eikä kuljetuksen maksamiseen tarvinnut haalia setelinippuja, kuten vaikkapa Kolumbiassa piti.

 

Darien Gap (Kolumbia/ Panama)

Tämä onkin vähän hankala. Etelä- ja Keski-Amerikan väliltä puuttuu hieman yli sata kilometriä tietä. Välillä ei myöskään kulje minkäänlaisia autolauttoja (tieto vuodelta 2018). Päästäkseen ajoneuvolla Kolumbiasta Panamaan, tai päinvastoin, on siis turvauduttava erityisjärjestelyihin. Käytännössä helpoin tapa on pakata auto konttiin, ja laittaa kontti rahtilaivaan.

Tällaisia kuljetuksia hoitavia firmoja on useita, mutta niiden kanssa oli hankala sopia mitään järkevää etukäteen sähköpostitse. Ehkä espanjankielentaito olisi auttanut, mutta englannilla ei hommaan tullut selvyyttä ennen kuin vasta Kolumbian satamakaupungissa Cartagenassa, jossa marssimme henkilökohtaisesti firman toimistoon. Sitten asiat lähtivät järjestymään vauhdilla. Käyttämämme operaattori oli:

http://www.enlacecaribe.com

Nettitietojen mukaan tämä ei ollut välttämättä halvin firma, mutta koska Darien Gap oli aiheuttanut meille ennakkoon niin paljon harmaita hiuksia, valitsimme kuitenkin sen. Bonuksena auton sai lastata konttiin lähes välittömästi, ja laiva Panamaan sattui lähtemään jo seuraavan päivänä.

Jaoimme pitkän kontin toisen autokunnan kanssa, mutta silti auton siirtämisen hinnaksi tuli reilusti yli tuhat euroa. Käsittääkseni on hyvin harvinaista, että auton saisi Darien Gapin yli alle tonnilla. Tällaisestakin hinnasta jossain Etelä-Amerikassa kuulimme, mutta harvinaista se on. Hinta riippunee monesta asiasta, suhdanteista ja ties mistä tähtien asennosta. Lisäksi siihen saattaa vaikuttaa myös se, kumpaan suuntaan on menossa. Halvemmalla rahdin saaneet olivat kaikki tulleet Panamasta Kolumbiaan, eikä päinvastoin kuten me.

 

Tarkemmin reissustamme ja kaikista kuljetustenkin käänteistä voi lukea kirjasta Panamericana: seikkailuja Latinalaisen Amerikan maanteillä. Oli ilo huomata, kuinka paljon kiinnostusta kirja messuilla herätti. Sitä sai välillä jaella ostajille kaksin käsin. Kiitokset kaikille kirjan ostajille. Sen voi tilata yhä ainakin Booky.fi -verkkokaupasta tämän linkin takaa.

 

Konttihommia Vladivostokissa.

 

Artikkelikuva: Markus Salmela (Matka2020-messut).

 



2 thoughts on “Oman reissuauton kuskaaminen mantereelta toiselle – neuvoja”

  • Joo kyllä noita kokeneita automatkafirmoja kannattaa käyttää! Meilä tuli reissun päällä ongelmaa ohjauskulmien kanssa niin he ystävällisesti auttoivat niissäkin. Hyvän listauksen olit tehnyt autolla matkaavalle!

    • Kiitoksia! Toivottavasti firmoista ja yhteystiedoista on jollekin hyötyä. Jos joku sattuisi noita hyödyntämään, niin laittakaa ihmeessä terveisiä vaikka tänne kommenttikenttään. Olisi mukava kuulla, jos joku lähtee seikkailemaan samoille seuduille kuin mekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *