Rahtilaivalla matkustavista ja heidän ajoneuvoistaan

Rahtilaivalla matkustavista ja heidän ajoneuvoistaan

 

La 16.12.2017 (pvä 29), merellä jossain päin Atlanttia (ajastettu artikkeli)

Kuten jo aiemmin taisin mainitakin, meitä matkustjia on kaikkiaan yhdeksän. Kaikki nousivat laivaan Antwerpenissä, ja päätepysäkki on Montevideo. Me kaksi olemme suomalaisia ja muut seitsemän, eläkeikäinen pariskunta ja viishenkinen perhe, ovat ranskalaisia. Jokaisella porukalla on mukanaan oma ajoneuvonsa, eli matkustajien autoja on ruumassa kolme. Keskenämme puhumme laivan yleiskieltä, eli englantia.

Ranskalaispariskunta on työskennellyt koko ikänsä mitä ihmeellisimmissä paikoissa, ollen juttujen perusteella kussakin useamman vuoden. Ruokapöytäksekusteluissa (pöytäpaikat on määrätty ja istumme aina samoilla paikoilla) heidän aiempina asuinpaikkoinaan ovat tulleet esille ainakin Guyana Etelä-Amerikassa, Tsad Afrikassa ja Bangladesh Aasiassa. Ateriat kuluvatkin rattoisasti paljolti maailman tilaa puiden. Esimerkiksi Keski-Afrikassa Saharan seutuvilla ei kuulemma näytä hyvältä. Isis pakenee parasta aikaa Syyriasta sinne.

Sanottu pari on myös matkustanut paljon laivoilla. Miehelle tämä on kahdesykymmenes matka. Heiltä onkin helppo onkia tietoa siitä, minkälaisia tällaiset rahtialusmatkat yleensä ovat ja minkälaista porukkaa niillä tapaa. Onhan heillä perspektiiviä. Kuulemma valtaosa matkustajista on yleensä joko Saksasta tai Ranskasta. Muut kansallisuudet ovat harvinaisempia. ikähaitari on yllättävän laaja, ja lapsiakin on usein mukana. Tämä oli minulle yllätys, en ollut tullut moista ajatelleeksikaan. Ovatpa he tavanneet tapauksia, joissa joku on matkustanut Euroopasta Buenosa Airesiin ja heti samalla laivalla takaisin Eurooppaan, käymättä lainkaan maissa. Meitä on moneen junaan.

Yleisin syy taittaa matka näin on kuitenkin se ilmeisin, eli sama kuin meilläkin. Oma auto kuskataan Etelä-Amerikkaan, josta se ajetaan sitten Yhdysvaltoihin tai Kanadaan. Usempi laivan merimiehistä on kysellyt meiltäkin, jotta Jenkkeihinhän mekin kai olemme lopulta menossa. Olemme vastanneet kuten asia on, eli myöntävästi.

Ranskalaisperhekin on mielenkiintoinen tapaus. Vanhin kolmesta lapsesta lienee toisella kymmenellä ja nuorin alle kouikäinen. He kuulemma odottelivat aikansa lottovoittoa ja kun ei sitä kuulunut, myivät talonsa ja ostivat rahoilla asuntoauton ja laivamatkan Etelä-Amerikkaan. Heidänkin tarkoituksensa on kierrellä ensin etelää, ja päätyä lopulta Pohjois-Amerikkaan. Matkaan on budjetoitu pari vuotta. Lapsia he opettavat tämän ajan itse.

Kiintoisaa myös on, kuinka erilaiset autot meillä kaikilla on. Meillä kun on oma pieni koppimme, vanhemmalla veteraanireissaajapariskunnalla vanhahko Toyota Land Cruiser ja ranskalaisella perheellä valtava Mersun asuntoauto, yksi suurimmista eurooppalaisista matkailuautoista jonka olen ikinä nähnyt. Tämä on tosin ymmärrettävää, tarvitseehan viisihenkinen perhe tilaa. Eritoten jos matka kestää useamman vuoden. Ohessa kuvia autoista autokannella.

 

Paljon maailmaa nähnyt Land Cruiser.

 

Viisihenkisen perheen asunto seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

 

Edit 2020 – Koko tarinan automatkastamme maailman ympäri voi lukea kahdesta reissusta kertovasta kirjasta:

Osa 1 Panamericana: seikkailuja Latinalaisen Amerikan maanteillä
Osa 2 Länttä ja itää: seikkailuja Pohjois-Amerikan ja Siperian maanteillä

Seuraa Facebookissa: facebook.com/havaintoja
Seuraa Instagramissa: @havaintoja.matkan.varrelta



2 thoughts on “Rahtilaivalla matkustavista ja heidän ajoneuvoistaan”

  • Hyvin näyttävät postaukset tulevan perille, sekä ajastetut että laivalta lähetetyt. Pääsetköhän Dakarissa nettiin?
    Onko laivan matkustajakapasiteetti juurikin tuo 9 vai vieläkö mahtuisi mukaan? Onko Darien gapista selvinnyt ranskalaisilta mitään?

    • Mainiota! En oikeastaan uskonut, että systeemi toimisi. Käsittääkseni muutama matkustaja enemmänkin kyytiin mahtuisi. Ranskalaiset olivat sitä mieltä, että meitä on nyt aika vähän. Darien Gapista ei toistaiseksi ole uutta tietoa. Pienen vinkin saimme autolaivasta, joka menisi Ecuadorista johonkin Väli-Amerikkaan, mutta epäilen tiedon olevan vanhaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *