Näkemättä jääneitä idän ihmeitä – Kaspianmeren hirviö Ekranoplan

Näkemättä jääneitä idän ihmeitä – Kaspianmeren hirviö Ekranoplan

 

Internetistä löytää kaikenlaista. Joku aika sitten törmäsin juttuun, joka jäi suorastaan harmittamaan. Etelä-Venäjällä Dagestanissa nimittäin makaa yksi kylmänsodan teknisistä ihmeistä. Lun-luokan maaefektialus Ekranoplan oli aikanaan Neuvostoliiton huippusalainen projekti, josta ei yrityksistä huolimatta loppujen lopuksi tullut käyttökelpoista sotakonetta.

Huolia se sen sijaan ehti aiheuttaa. Laitteen prototypin koeajot näyttivät länsiblokin satelliittikuvissa niin erikoisilta ja oudoilta, että laite tunnettiin nimellä Kaspianmeren hirviö. Kesti pitkään, ennen kuin lännen asiantuntijat ymmärsivät, mikä ihme se edes oli. Ja toden totta, aika juhlavalta ja oudolta alus näyttää edelleen. Ohessa pätkä Youtubesta.

 

Sikäli kun oikein uutisia tavasin, laite on siirretty nyt (syksyllä 2020) uuteen paikkaan videon hiekkarannalta, jossa se lojui pitkään hylättynä.

Lähes tasan kaksi vuotta sitten matkallamme Vladivostokista Eurooppaan ajoimme myös Dagestanin halki. Silloin lentolaite oli yhä rannalla kaiken kansan pällisteltävänä ja hylättynä. Vaikka Dagestanin tilanne olikin tuolloin sotilaiden ja virkavallan määrästä päätellen kireä, olisi tuon kummajaisen käynyt mielellään katsomassa. Dagestan kun on pieni, eikä mutka olisi ollut suuren suuri.

Harmi kun tuosta ei tiennyt. Kaspianmeren hirviöitä kun ei ole maailmassa kuin yksi, ja sekin on aika huonossa hapessa.

Loppuun vielä muutama yleisluontoinen muistutus. Edellä mainittu Siperian reissummehan löytyy myös kansien välistä, kirjasta nimeltä Länttä ja itää: seikkailuja Pohjois-Amerikan ja Siperian maanteillä. Jos kirjan haluaa itselleen jouluksi, lupaa Booky.fi toimittaa tilauksen perille ajoissa, kunhan sen tekee viimeistään 17.12.2020. Tilaussivulle pääsee klikkaamalla tästä.

Opuksesta kiinnostuneet Helsingissä liikkuvat voivat napata kirjan mukaansa myös Salpakirja Oy:n myyntipöydältä Pasilan kauppakeskus Triplan joulutorilta. Sieltä pitäisi löytyä sekä Länttä ja itää että Panamericana -kirjoja. Triplan joulutori on auki 23.12. asti.

Niin, ja Caravan-lehden podcastissakin kävin jokunen viikko sitten. Vajaan tunnin mittainen juttutuokio on nyt kuunneltavissa lehden sivuilla tai vaikkapa Spotifyssa.

 

Artikkelikuva on kuvankaappaus Youtubesta (RT).Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *