Päivä Puolaa

Päivä Puolaa
Trstena, Slovakia

Päivä 3

 

Olen pitänyt Puolaa aina verraten rasittavana läpiajettavana. Kaiketi koska se on tullut tehtyä niin monta kertaa. Kaksikaistaisia maanteitä, jotka kulkevat kymmenien kylien läpi ja jatkuvasti perässä roikkuu nopeusrajoituksia kovempaa ajava rekka. Viime vuosien reissuilla tielläliikkujaa ovat myös piinanneet lukuisat tietyöt. Näin muistin Puolan.

Mutta Puolassakin ovat asiat muuttuneet. Moni tietyö näyttää valmistuneen, sillä nyt maata halkoo uusi moottoritieverkko. Se teki matkanteostamme paljon nopeampaa kuin edellisillä kerroilla. Puolan moottoritiet ovat myös ilmaisia. Pikkuautoilijoiden ei tarvitse maksaa erillistä tiemaksua, kuten vaikkapa täällä Slovakiassa, eikä etenemistä hidasteta tiemaksukopein, kuten joissain muissa Euroopan maissa on tapana.

Slovakian tiemaksun maksoimme muuten netissä juuri ennen rajanylitystä. Se oli helppo homma, maksettiin luottokortilla ja varmistus tuli saman tien. En tiedä miten maksua Slovakian teillä valvotaan, sillä mitään konkreettista tarraa tai dokumenttia ei nettimaksusta tietenkään saa. Ehkä poliisi voi pysäyttää maksun väliin jättäneitä satunnaisesti, tai sitten valvontakin suoritetaan elektronisesti kameroin ja sakko tulee kotiin perässä. En ihmettelisi, sillä kameroita on nykyään kaikkialla teiden varsilla kun tarkkaan katsoo. Epäilen, että monet niistä lukevat myös rekisterikilvet automaattisesti. Vaikea on nykymaailmassa kadota, tai edes matkustaa anonyymisti, sikäli jos joku kameradataan käsiksi pääsevä sattuisi satunnaista matkailijaa seurailemaan.

Puolan uusien moottoriteiden uudet huoltamot ansaitsevat myös kiitosta. Monella niistä on nimittäin myös suihku. Parin autoyön jälkeen tällainen mahdollisuus oli erittäin houkutteleva, joten ei ollut vaikea päätös maksaa peseytymisestä noin kaksi ja puoli euroa per nenä. Avaimen sai maksua vastaan huoltamon kassalta, ja itse suihkutila käsitti paitsi suihkukopin, myös pienen pukuhuoneen ja wc:n. Kaikki nämä olivat yksityisiä ja ulommaisen oven sai sisältä lukkoon. Hyvä systeemi. Eikä varsin paha hinta.

Huoltoasemista puheenollen, tähän mennessä halvin diesel oli Liettuassa, alle 1,40 euroa litralta. Puolassa se maksoi vajaa kymmenen senttiä enemmän. Joka maassa hinta on kuitenkin jäänyt toistaiseksi enimillään vähän yli puolentoista euroon.

Kuten tuossa tuli jo todettua, ylitimme vielä päivän päätteeksi Slovakian rajan. Yöpaikka löytyi tällä kertaa aivan rajan pinnasta, paikallisen kylän kupeessa olevalta mäeltä. Tämäkin lienee jonkinlainen luonnonpuisto tai suojelualue. Tähystystornikin tuossa vieressä on ja erinäisiä luontoilmiöistä kertovia tauluja. Horisontissa molemmilla puolilla siintävät lumihuippuiset vuoret. Hieno paikka. Artikkelikuva on täältä.

 

 2 thoughts on “Päivä Puolaa”

  • Ei ole Puolan läpi tullut ajettua, mutta omissa mielikuvissa tuo pätkä on kyllä tylsä. Krakovaan alueella oltiin juuri, se sen sijaan oli todella miellyttävää aluetta. Ja siellä muuten oli niitä tietullikoppeja kyllä, mutta eipä ne matkaa juuri hidastaneet, vaan läpi pääsi nopeasti.

    • Kas, Puolan tiemaksuissakin on ilmeisesti eroja. Joskus kauan sitten (yli 10 v. sitten) muistan itsekin makselleeni jotain tiemaksuja koppeihin Varsovan lähellä, mutta tällä kertaa emme moisiin törmänneet. Taitaa olla kiinni reitistä ja tiestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *