Brasilian ensimmäinen satama Vitoria, kohti Rio de Janeiroa

Brasilian ensimmäinen satama Vitoria, kohti Rio de Janeiroa

 

 Su 7.1.2018 (pvä 51), Brasilian rannikolla matkalla kohti Rio de Janeiroa

Saavuimme siis aikaisin eilisaamuna Brasilian ensimmäiseen satamakaupunkiin nimeltä Vitoria. Tästä eteenpäin seurailemme Brasilian rannikkoa palaamatta enää avomerelle. Atlantista päästiin siis yli kunnialla. Huomenna vuorossa on Rio de Janeiro, jossa olemme koko päivän ja tiettävästi pääsemme jopa kiertoajelulle. Kapteeni lupasi järjestää asian. Tämä on hyvin positiivinen yllätys. En edes ennalta tiennyt, että laiva tulee pysähtymään Riossa, saati sitten että koko kaupunki olisi mahdollista kiertää sillä aikaa kun laivaa puretaan ja lastataan satamassa. Mainio homma. Emme ole kumpikaan käyneet aiemmin Brasiliassa, saati sitten legendaarisessa Riossa.

Sekä Vitoriaan saapuminen että sieltä lähtö sujuivat sangen mallikaasti. Aikataulussa pysyttiin, tai siitä oltiin jopa edellä. Toivottavasti tämä on ennusmerkki tulevasta, ja kaikki sujuu myös loppumatkan ilman valtaisia viivästyksiä. Koputetaan puuta.

Jos ensimmäisestä satamakäynnistä voi mitään päätellä, toivoa aikataulussa pysymisen suhteen on. Asiat näyttivät satamassa sujuvan sangen ammattimaisesti ja ilman sähläystä. Emme käyneet maissa, mutta laivan korkealta kannelta oli hyvät näkymät joka puolella ympärillämme levittäytyneeseen Vitorian kaupunkiin. Tämä näkymä oli aika lailla erilainen kuin kahdessa edellisessä satamassa näkemämme. Päin vastoin kuin Afrikassa, rakennukset näyttivät Brasiliassa hyväkuntoislta. Teiden asfaltti oli sileää, liikenteessä noudatettiin sääntöjä ja ajettiin maltillisesti. Torvet eivät soineet. Nurmikot ja puut olivat hoidetun näköisiä. Rantakadulla lenkkeili ihmisiä. Tällainen kunnonkohotus on muuten ilmiö, jota köyhissä maissa hyvin harvoin näkee. Energiaa ei kaiketi ole kaikkialla tuhlattavaksi asti. Kaiken kaikkiaan yleisilme oli kuin eteläisessä Euroopassa konsanaan.

Aurinko porottaa päivisin voimallisesti Brasiliassakin. Pää, korvat ja nenä palavat nopeasti. Tämä ei ollut yllätys. Yllätys sen sijaan on ollut, kuinka maltillisia lämpötilat ovat iltaisin ja öisin. Eilen illallakin kannella tuuli, ja oli suorastaan kylmä. Tämä on hyvä asia. Ennakkoon pelkäsin nimittäin suuresti korkeita yölämpötiloja ja sitä, pystyykö pienen automme pienessä takakopissa kuumuuden takia lainkaan nukkumaan. Mutta jos ilmasto on edes pääpirteittäin tällainen, ei ongelmia tule olemaan. Sisämaan Paraguay on varmaan tässä mielessä kaikkein haastavin paikka, mutta siellä emme tule kovin pitkää aikaa kuitenkaan viettämään. Ehkä siis selviämme.

Mobiiliverkkoyhteys toimi eilen mainiosti ollessamme satamassa. Täällä merellä se toimii heikommin, katkeillen välillä. Parempi toki sekin kun ei mitään. Sen kunniaksi artikkelissa on paitsi ääkköset, myös kuva..

 

Edit 2020 – Koko tarinan automatkastamme maailman ympäri voi lukea kahdesta reissusta kertovasta kirjasta:

Osa 1 Panamericana: seikkailuja Latinalaisen Amerikan maanteillä
Osa 2 Länttä ja itää: seikkailuja Pohjois-Amerikan ja Siperian maanteillä

Seuraa Facebookissa: facebook.com/havaintoja
Seuraa Instagramissa: @havaintoja.matkan.varrelta6 thoughts on “Brasilian ensimmäinen satama Vitoria, kohti Rio de Janeiroa”

 • ”Ennakkoon pelkäsin nimittäin suuresti korkeita yölämpötiloja ja sitä, pystyykö pienen automme pienessä takakopissa kuumuuden takia lainkaan nukkumaan. ”

  Ilmastointi toimii kaiketi vain kun moottori on käynnissä. Jäähdyttääkö se silloin myös nukkuma-osan? Onko teillä teltta mukana? En tosin tiedä onko kuumassa autossa tai teltassa nukkumisessa mitään eroa.

  Jotenkin arvaan että tulette kokemaan sekä liian kuumaa että liian kylmää. Mutta sellaista seikkailu on. 😀

  • Ilmastointi tosiaan toimii vain kuin moottori on käynnissä ja kaiketi viilentää koko kopin, myös takaosan sikäli kun siinä teho riittää. Meillähän ei ole minkäänlaista väliseinää majoitusosan ja ohjaamon välissä. Varsinkin katon eristys varmasti auttaa myös paljon. Muistan jo viime kesän harvoista aurinkoista päivistä miten takakoppi vaikutti paljon viileämmältä eristeiden asentamisen jälkeen. Mielestäni eron huomasi.

   Mitä vähemmän auton rakenteet päivisin ehtivät lämmetä, sitä parempi ja miellyttävämpi yö varmasti on. Aurinkopaneelin asentamisen yhteydessä mieleeni tuli ajatus, että olisikohan koko kattotelinnen kattamisesta jollakin pressulla tai levyillä hyötyä auringon negatiivisten vaikutusten suhteen. Telineessähän on verkko, johon tuollainen aurinkosuoja olisi helppo asentaa. Ainakin teoriassa tuollaisesta mukana kulkevasta aurinkokatoksesta pitäisi olla hyötyä, sillä virtaahan välissä ilma joka siirtää pois lämpöä katon ja telineen välistä.

 • Yksi asia laivaelämästä tuli mieleen. Avomerellä voidaan viettää viikkojakin, mitä jos tapahtuu jokin tapaturma, joita varmaan laivalla tapahtuu tai sairastuu. Laivalla ei tietenkään ole lääkäriä, mutta jonkin tason ”poppamies” ilmeisesti on, jolla on lääkekaappi ja oikeudet sen käyttöön?

  • Hyvä kysymys. Laivalla on tosiaan laaja valikoima lääkkeitä ja huone, joka kulkee nimellä klinikka. Enempää en tiennyt, joten kysyin kapteenilta kun siihen sattui olemaan sopiva tilaisuus. Ja tosiaan, ylimmällä päällystöllä on koulutus laivalta löytyvien sairaanhoidollisiin välineisiin ja lääkkeisiin. Niillä pyritään antamaan ensiapu, joka pyritään saamaan riittämään seuraavaan satamaan asti. Jos tilanne näyttää pahalta, poiketaan reitiltä ja suunnataan lähimpään satamaan. Tähän ei kuitenkaan ihan hevillä ryhdytä, jos potilas nyt joten kuten hengissä pysyy.

   Ilmaevakuointi on myös mahdollista, ja helikopterit lentävät yllättävän kauas. Jonkinlaisia lentokoneitakin voidaan kuulemma käyttää. Mutta tämä on kai loppujen lopuksi hyvin harvinaista. Matkustajan kyseessä ollen matkustaja itse (käytännössä matkustajan vakuutus) maksaa kulut. Laivan henkilökunta taasen pitäisi olla aika hyvin valittua siten, että koko porukka on perustervettä eikä mitään kovin ihmeellisiä sairauksia pitäisi yllättäen ilmetä.

 • Hyttinne on jo 110cm korkeammalla veden pinnasta, kun matkaatte Sao Pauloon. Marine traffic tieto syväys ”Draught” oli Hampurista lähtiessä 9,9m. Joka satamassa on noustu lastin purkamisen jälkeen muutama kymmenen senttiä kohti taivasta, Nyt syväys on 8,8 m.

  • Kas vain, kiintoisa tieto. Tämä tarkoittanee myös sitä, että lastia on purettu ruumasta aika paljon sitten Euroopan. Kiintoisaa. Joka satamassa on nimittäin paitsi purettu, myös lastattu. Mutta onhan se toisaalta loogista, että tavaravirta kulkee Euroopasta enemmän tänne päin, kuin toiseen suuntaan. Vaikka ei tämä paatti taida tyhjänä takaisin Eurooppaan jaan ajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *