Korsikalla ja Korsikasta

Korsikalla ja Korsikasta
Porto-Vecchio, Korsikan saari, Ranska

Päivät 9, 10 ja 11

 

Ensivaikutelma Korsikan saaresta osoittautui ihan oikeaksi, sillä saaren teillä on tosiaan mutkaa mutkan perään. Vauhti ei ole keskimäärin päätä huimannut ja kolmosvaihde on ollut monessa tilanteessa ihan hyvä ajovaihde. Isompaa ei ole tarvinnut laatikosta hakea, välillä pienempää kyllä. Osa serpentiiniteiden mäistä on sangen jyrkkiä, ainakin meidän autollemme. Toki saarelta muutama suorempi ja nopeampikin tienpätkä löytyi, mutta mutkatiet olivat ainakin meidän reiteillämme se sääntö, eivät poikkeus.

Korsikan saaren eri osissa on eroja. Ajoimme ensin pohjoisessa, jossa oli verraten hiljaista ja rauhallista. Kapeat maantiet kulkivat rosoista ja kallioista rannikkoa seuraillen. Usein pudotus mereen oli vaikuttavan korkea ja jyrkkä. Kylät olivat pieniä ja liikenne aika hiljaista.

Saaren keskiosassa taas oli korkeita, terävähuippuisia vuoria, joiden laella on yhä lunta. Metsät muuttuivat havupuuvaltaisiksi ja ilma kosteammaksi. Välillä satelikin. Lumeen emme sentään törmänneet. Teiden kylteistä päätellen sitä kyllä Korsikan keskiosien teillekin sataa, sillä liikennemerkit kehoittivat käyttämään lumiketjuja jos siihen on syytä. Ajoimme myös muutaman tieosuuden, joiden alussa oli pysyvä kyltti joka kertoi tieosuuden olevan auki tai kiinni. Ilmeisesti viranomaiset kääntävät kyltin punaiseksi kun syytä on ja sää on liian luminen ja kurja. Nyt tieosuudet olivat tietty auki, eikä ulkona ole tarvinnut palella vuoristossakaan. Tuuli vain on välillä vähän viileä.

Korsikan syrjäisimmillä seuduilla ajellessa ei voinut olla huomaamatta lukuisia tien betonireunakaiteisiin, tukimuureihin ja moneen muuhun pystypintaan suihkemaalilla töhrittyjä iskulauseita. Niissä julistettiin, ettei Korsika ole osa Ranskaa, vaadittiin itsenäisyyttä ja vapautta. Mielenkiintoista. En tiedä Korsikan yhteiskunnallisista oloista mitään ja Ranskan politiikkaankin olen kovin huonosti perhetynyt, joten en tiennyt Korsikalla olevan separatisteja tai itsenäitymispyrkimyksiä. Jollakin porukalla niitä taitaa kuitenkin täällä olla, sillä sen monessa paikassa iskulauseita näki.

Vietimme pari päivää saaren keskiosissa Airbnb-mökissä. Yksi pidempiä automatkoja rytmittävä tekijä, eli pyykinpesu, saatiin kätevästi hoidettua kämpän pesukoneessa. Pyykkäyspäivä oli ensimmäinen tällä matkalla.  Rapainen autokin tuli huuhtaistua lähikylän autopesulassa kauppareissulla. Puhdasta tuli. Ranskalaisten itsepesupaikoissa on näemmä poikkeuksellisen hyvät autosaippuat.

Mökiltä matka jakui etelämmäksi, rannalle. Aioimme ensin viettää tällä leirintäalueella vain yhden yön, mutta koska täällä ei ole juuri ruuhkaa ja saimme paikan aivan hiekkarannan reunalta, päätimme jäädä vielä toiseksikin. Sää on aurinkoinen ja merivesikin yllättävän lämmintä. Tämä taitaa olla jonkinlainen lahti, joten vesi ehkä lämpeää nopeammin kuin avoimella paikalla. Artikkelikuva on täältä, näkymä aamupalan yli rannalle ja merelle. Täällä eteläosassa on kuivempaa ja aurinkoisempaa kuin saaren keskiosien jylhissä ja kosteissa maisemissa. Kuivaa ja hiekkapohjaista kangasmaastoa välimeren malliin, ikään kuin. Siitä huolimatta täällä on aika vehreää, eli vettäkin satanee joskus.

Yö tällä leirintäalueella maksaa 25 euroa. Hinta on ollut muutaman euron tarkkuudella sama kaikilla reissun aiemmillakin maksullisilla alueilla maasta riippumatta. Maksamme kahdesta ihmisestä ja retkiautosta ilman sähköä. Taksa näyttäisi olevan usein sama kuin jos matkaisimme teltan kanssa. Nyt on matala sesonki. Monen paikan hinnat pomppaavat toukokuun puolen välin jälkeen. Tämän halvempaa hintatasoa ei leirintäalueilla tyypillisesti ole. Kaikki alueet eivät myöskään ole edes vielä auki, edes täällä Korsikalla.

On ollut mielenkiintoista seurailla, millaiset autoturistit matkustavat näin toukokuun alkupuolella. Selväpiirteisiä ryhmiä nimittäin erottui jo ensimmäisellä Italian leirintäalueella kaksi. Havainto vain vahvistui lauttamatkalla Korsikalle, ja tilanne on sama tälläkin leirintäalueella. Suurin ryhmä ovat tietty vanhemmat ihmiset, olettaakseni eläkeläiset. Sen sijaan meidät hieman yllätti toinen porukka, joka on myös ollut edustettuna joka leirintäalueella. Nimittäin pienten lasten, jopa sylilasten, kanssa matkustavat nuorehkot pariskunnat. Tietty kun lapset eivät ole vielä kouluiässä, voivat vanhemmat valita matka-ajankohdan vapaasti. Ja niin yllättävän moni näkyy tehneenkin.

Ja mikäs siinä. Olen itsekin aina pitänyt kevättä ja syksyä parhaina aikoina reissata Euroopassa. Kesäisin porukkaa on kaikkialla hirveästi ja monessa paikassa on myös turhan kuuma. Näin toukokuussa on mukavan rauhallista, ja säätkin ovat miellyttävän leudot.

Mitä muiden automatkailijoiden ja leirintäalueiden asukkejen kalustoon tulee, on pienoinen yllätys ollut pakettiautojen suuri suosio. Useimmat näistä ovat tehdasvalmisteisia retkiautoja, mutta muutaman itserakennetun omavalmisteenkin ollemme nähneet. Välillä täällä näyttää siltä, että perinteiset asuntoautot ovat vähemmistö ja pakettiautopohjalle rakennetut pienemmät ja liikenteessä ketterämmät retkiautot se juttu nykyään. Ehkä sesongin aikaan kesällä tilanne on toinen ja asuntoautoja on enemmän, mutta nyt liikkeellä on retkiautoporukka.

Mitä taas kansallisuuksiin tulee, taitavat saksalaiset olla selvästi suurin ryhmä. Korsikalla on myös ranskalaisia matka-autoja. Jokunen myös Hollannista ja Itävallasta. Skandinaaviautoja, saati sitten suomalaisia, emme ole nähneet ainuttakaan.

Sardinian, joka siis sijaitsee etelässä, aivan Korsikan alapuolella, lautta lähtee aivan Korsikan eteläkärjestä. Suuntaamme sinne seuraavaksi. Matka on lyhyt, vain tunnin. Vuoroja on useita, mutta paatti on ilmeisesti verraten pieni. Netistä varaten vapaita autopaikkoja ei näyttänyt löytyvän seuraavalle päivälle, vaan aina vasta ylihuomiselle. Tämä kannattaa huomioida, jos näillä saarilla aikoo automatkailla. Epäilen, että kesäsesongin aikaan tämäkin yhteys saattaa olla aika tukossa ja varaus on tehtävä reilusti etukäteen.

 

 

 4 thoughts on “Korsikalla ja Korsikasta”

  • Korsika voisikin olla kiinnostava kohde. Enpä ollut tajunnut, että Korsikan keskiosissa on terävähuippuisia vuoria, jossa edelleen on lunta. Toisaalta olin kyllä mieltänyt tiet varsin mutkaisiksi ja serpentiiniteden suuri määrä ei yllätä. Näyttää Wikipedian mukaan olla niin, että valtava enemmistö ei kannata itsenäisyyttä, vaikka heitäkin on.

    • Epäilen myös, että itsenäisyysjulistuksia kirjoitteleva porukka saattaa olla kovin pieni. Ja toden totta, vuoret Korsikalla olivat aika korkeita. Sardiniassakin mäkiä on, mutta ne ovat matalampia. Ei ollenkjaan niin jylhää kuin Korsikan keskellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *