Viiniä Wienissä – Itävävalta

Viiniä Wienissä – Itävävalta
Raststation Tauernalm, Itävalta

Päivät 4 ja 5

 

Emme viettäneet Slovakiassa pitkään. Se oli vain välimaa matkalla kohti Italiaa, joten näköalamäellä vietetyn yön jälkeen matka jatkui kohti Itävaltaa, johon oli noin kolmesataa kilometriä. Maa vaihtui iltapäivällä. Slovakian kylät olivat yllättävän alppihenkisiä. Kaikki oli myös hämmentävän hyvin hoidettua. Jostain syystä vuoristossa näyttää olevan usein näin. Saman olen huomannut saarilla. Pienet yhteisöt, joissa kaikki tuntevat toisensa. Ehkä se on syy. Kukaan ei kehtaa jättää taloaan rappiolle tai pihaa hoitamatta, koska (tutut) naapurit paheksuisivat. Ja kylillä puhuttaisiin.

Kuten kaikki aiemmatkin rajanylitykset tällä reissulla, myös Slovakian ja Itävallan rajapyykki ylittyi lähes huomaamatta ja ilman minkäänlaisia seremonioita tai pysähdyksiä. Vähän silti munasimme, sillä kuten Slovakiassa, myös Itävallassa on moottoriteillä luvallisesti ajaakseen maksettava tiemaksu. Tästä todisteeksi tarvitaan tarra tuulilasin kulmaan, jollaisen olisi saanut heti raja-alueella olleista automaateista. Ehdimme kuitenkin juuri ajaa ohi kyseisistä masiinoista ennen kuin hoksasimme asian, eikä pikatiellä voinut enää takaisinkaan kääntyä. Onneksi tarran sai ostettua seuraavalta huoltoasemalta. Se maksoi vajaan kympin kymmeneksi päiväksi. Halvempaa ja lyhyempää vaihtoehtoa ei ollut.

Itävallan tiemaksua ei muuten voi maksaa netissä muuten kuin ostamalla se viikkokausia etukäteen. Tämä tuntuu aivan älyttömältä säännöltä tapauksessa, jossa haluaa vain ajaa maan läpi. En ollut ensin edes uskoa asioiden olevan näin, mutta Jasmin lueskeli taustoja netistä ja valisti minua. Imeisesti Itävallan viranomaiset päättyivät ratkaisuun, koska maan kuluttajalainssädäntö mahdollistaa nettitilausten perumisen 14 päivän sisällä ostoksen tekemisestä ilman poikkeuksia. Siispä nokkelat tienkäyttäjät olivat ilmeisesti makselleet kiltisti tiemaksuja, käyttäneet kymmenen päiväänsä ja sitten peruuttaneet tilauksen ennen kuin kaksi viikkoa tuli täyteen, ja tiehallinnon on ollut pakko palauttaa rahat.

Kerrassaan nerokasta. Vaikka en tiedä, voisin kuvitella, että asiaa on puitu Itävallan oikeusistuimissakin. Tuskin viranomaiset olisivat muuten joutuneet poistamaan mahdollisuuden maksaa maksu nykymaailman tapaan pikana netissä ja palata vanhan maailman tarrasysteemiin. Monimutkainen yhteiskunta tarvitsee monimutkaiset säännöt, olen kuullut sanottavan. Tätäköhän sillä tarkoitetaan.

Yöksi ajoimme Wieniin. Se oli matkan ensimmäinen hotelliyö. Edellisestä käynnistäni kaupungissa oli vierähtänyt jo tovi, mutta muistan sen jättäneen minut silloin neutraaleihin tunnelmiin. Niin kävi nytkin. Jälleen neutraalit tunnelmat, eikä juuri kommentoitavaa. Viiniä sentään kävimme kaupungilla iltapalan painikkeeksi juomassa, kuten laulussa lauletaan. Nyt jäljelle jäävät enää pitkät kylmät Lyypekissä. Wieninleikettä emme tosin syöneet, vaikka niitä kovasti kaikkialla mainostettiin. Kevyempi pasta vei tällä kertaa voiton, vaikka se ei varsin itävaltalainen ratkaisu ollutkaan.

Hotellin erinomaisen aamupalan jälkeen ajoimme Salzburgiin. Vuorten keskellä oleva kaupunki on paljon Wieniä pienempi ja myös persoonallisempi. Kaupungin suuri mies on säveltäjä Amadeus Mozart, jolta ei toden totta voi Salzburgissa välttyä. Nimeen ja törmää kaikkialla. Siispä mekin ostimme muutaman Mozart-kuulan, myöhäisen lounaan jälkiruoaksi. Makeita olivat. Olkoon tämä sovitus syömättä jääneistä wieninleikkeistä.

Jos Slovakiassa oli siistiä, Itävallan maaseudulla sitä vasta onkin. Kaikki on toden totta järjestyksessä. En myöskään tiennyt, tai muistanut, miten vahvasti perinteinen alppitaloarkkitehtuuri on yhä voimissaan Alpeilla. Itävallan pienet kylät ovat varsinainen idylli. Vihreitä niittyjä, pitkillä räystäillä ja koristeellisilla parvekkeilla varustettuja harjakattoisia hirsitaloja. Polttopuupinoja, vesiputouksia ja vuorilampia. Muutama lehmä siellä täällä. Ja kaikki tämä lumihuippuisten vuorten kehystämänä. Aikamoista.

Negatiivinen seikka Itävallan vuoristokylissä ja pikkukaupungeissa kuitenkin oli se, että niitä on tiheässä. Salzburgista lähdettyämme rupesimme etsimään sopivaa yöpymispaikkaa. Hiljainen metsätie jossain syrjässä olisi ollut sopiva. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt millään. Asutusta oli kaikkialla ja teitä ylös metsäiseen vuoristoon vähän. Miksipä niitä sinne toisaalta olisi ilman syytä rakennettukaan, onhan vuoren rinteeseen hankalaa ja kallista tehdä tietä.

Tuli hämärä, sitten tuli pimeä. Lopulta päädyimme takaisin moottoritielle ja päätimme yöpyä yhdellä lukuisista ja hyvinvarustetuista yöhuoltoasemista, jotka toimivat samalla myös moottoritieverkoston lepopaikkoina (artikkelikuva). Asemat ja niiden saniteettitilat ovat auki ympäri vuorokauden. Öisin levähdysalueiden suuret parkkialueet ovat täpötäynnä rekkoja, joita niillä on kirjaimellisesti vieri vieressä, puskuri puskurissa. Vaikka luuin rekkoja olevan paljon Puolassa, tässä suhteessa Itävalta vei voiton. Onneksi pikkuautoille on näissä paikoissa aina varattu omat pysäköintialueensa, joissa ei ole ikinä ruuhkaa. Sieltä löysimme rauhallisen nurkan, johon vetäydyimme yöpuulle. Huomenna vuorossa on Italia.

 

 4 thoughts on “Viiniä Wienissä – Itävävalta”

  • Kova on tahti, ja maat vaihtuu tiuhaan. Itävalta on miellyttävä maa, niin Wien kuin myös maan Alppikohteet. Eipä Italiakaan tosin ole hassumpi, erityisesti Pohjois-Italia ja Dolomiitit on mieleeni. Ja hieno on tausta myös lepopaikkakuvassa!

    • Juu, aikamoinen ajaminen tässä on ollut. Ideanamme oli mennä seuduille, jossa emme ole käyneet. Ja tietty myös päästä niin etelään, että on mukavan lämmintä. Nyt asiat alkavat vihdoin olla näin. Melkein viikon päivät sitä varten sai ajaa.

      Ja kieltämättä yöpaikan ympäristö Itävallassa oli hieno. Se tuli meillekin vähän yllätyksenä aamulla, koska päädyimme lepopaikalle pimeässä. Ei olisi silloin arvannut, että maisemat ovat motarin kupeessakin noin hienot.

    • Hei! Mailiin tulevat postaukset ovat automaattinen systeemi, jota en osaa säätää. Eli valitettavasti nuo kuvat täytyy käydä katsomassa blogista, elleivät ne päädy mailiin tekstin mukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *